sâmbătă, 31 decembrie 2011
Praznuirea Sfantului Ierarh Vasile cel Mare
Sfantul Ierarh Vasile cel Mare,dascal al Bisericii.
(invataturi)
Semnificatiile unor gesturilor liturgice :
De ce ne rugam cu fata spre rasarit?
Pe cand noi toti privim spre rasarit in timpul rugaciunilor, putini sunt aceia care stiu ca in felul acesta cautam spre vechea patrie, spre paradisul pe care l-a sadit Dumnezeu in Eden, care se afla la rasarit .
De ce ne rugam in picioare duminica?
Facem rugaciuni stand in picioare, in zi de duminica, dar nu cunoastem toti motivul.
Facem aceasta nu numai pentru a ne reaminti prin aceasta pozitie, de ziua invierii, de harul care ni s-a dat - de faptul ca am inviat impreuna cu Hristos si ca trebuie sa privim catre cele de sus- ci si pentru ca aceasta zi pare sa fie chipul veacului viitor.
De aceea, desi este inceputul zilelor, nu a fost numita de Moise prima,ci una.
Aceasta zi este una si in acelasi timp a opta zi, la care s-a referit Psalmistul in unele suprascrieri ale psalmilor (Ps. 6 si 11); este starea care se va arata dupa acest timp, ziua cea fara sfarsit, care nu cunoaste seara nici a doua zi, acel veac netrecator si fara sfarsit. Prin urmare, Biserica isi invata fiii sa se roage in aceasta zi, stand in picioare pentru ca prin continua reamintire a vietii fara de sfarsit, sa nu neglijeze sa-si procure merindele necesare in vederea mutarii la alta viata .
Viata viitoare este simbolizata de toata perioada Cincizecimii. Caci aceea zi una si prima,inmultita de 7 ori cu 7 alcatuieste perioada de 7 saptamani sfinte ale Penticostarului.
Incepand cu Duminica, sa reia acel ciclu de 50 de ori, sfarsind cu Duminica. In felul acesta,aceasta perioada se aseamana vesniciei,care, ca intr-o miscare ciclica incepe de la punct si la acelasi punct ajunge. Biserica ne-a invatat ca in aceasta perioada sa facem rugaciuni stand in picioare pentru ca sa ne ridicam cu mintea de la cele prezente la cele viitoare.
Dupa fiecare ingenunchere ne ridicam pentru a arata ca datorita pacatului am cazut la pamant, insa datorita iubirii de oameni a Celui ce ne-a creat, am fost chemati in cer .
Ce inseamna a sta drept?
Dintre toate vietuitoarele numai pe om l-a creat Dumnezeu cu facultatea de a sta drept . Ca sa cunosti, din pozitia lui, ca viata ta este o origine dumnezeiasca. Numai omul are privirea gata spre cer, ca sa nu se indeletniceasca cu pantecele, nici cu pasiunile cele de sub pantece, ci sa aiba toate pornirile lui spre rugaciune.
Apoi, asezand capul in partea cea mai de sus a trupului, a pus in el cele mai alese simtiri .
Cum sa ne rugam neincetat
Sa nu-ti fie insa, intreaga noapta sortita somnului si nici sa accepti sa-ti faci nefolositoare jumatate din viata, lasandu-te in voia somnului, ci imparte-ti timpul noptii intre somn si rugaciune. Visurile chiar sa-ti dea prilej de gandire cu privire la credinta. Ca de cele mai multe ori inchipuirile din vis sunt ecouri ale preocuparilor din timpul zilei. Ce preocupari avem ziua pe acelea le avem si in vis. Asa facand ,,te vei ruga neincetat”.
Nu-ti faci rugaciunea cu cuvinte, dar unindu-te tot timpul vietii tale cu Dumnezeu prin purtarea ta,viata ta va fi o rugaciune continua si neintrerupta .
Cum sa ne rugam. Staruinta si rabdarea in rugaciune:
Iar cand te rogi, ai grija sa nu ceri cele necuvenite in locul celor cuvenite, starnind mania Domnului; sa nu ceri bani, slava lumeasca, putere sau orice altceva din cele pe care le aduc acestea, ci sa ceri Imparatia lui Dumnezeu si El iti va da toate cele de trebuinta trupului, precum Insusi Domnul spune: ,, Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua”(Matei 6,33).
Imparatul nostru este zelos si se manie daca se cer de la El cele mici si de rand sau cele necuvenite.Asadar sa nu te arati deznadajduit in rugaciune, ci sa ceri pentru tine lucruri vrednice de Imparatul Dumnezeu.
Cand te rogi sa nu incepi cu cererea, ca sa nu arati ca te rogi lui Dumnezeu silit de nevoie.
La inceputul rugaciunii, deci, uita de tine, de sotie, de copii; lasa pamantul, intinde-ti bratele spre cer; lasa toata faptura vazuta si nevazuta si incepe prin a preamari pe Cel care le-a facut pe toate.
Staruinta:
Si cerand cele bineplacute Lui, sa nu incetezi pana ce nu vei dobandi cele cerute.
Cel ce vrea sa fie ajutat de Dumnezeu nu-si paraseste datoria; si pe cel ce nu-si paraseste datoria, nu-l paraseste niciodata ajutorul dumnezeiesc.
Rabdarea:
Doresti sa sti, iubitule, care era rabdarea sfintilor si cum nu deznadajduiau?
Dumnezeu a chemat pe Avraam, pe cand era mai tanar, si l-a mutat din pamantul asirienilor in Palestina zicandu-i: ,, Iata iti voi da tie pamantul acesta si urmasilor tai; si vor fi ca stelele cerului urmasii tai, care nu vor putea fi numarati (Facere 13,15-16). Si au trecut multi ani si i-a imbatranit firea, dar a ramas nezdruncinat in credinta.
*Ionut.
sâmbătă, 24 septembrie 2011
Sf. Eufrosina cea nebuna pentru Hristos
Pomenita pe 16 iulie, Sfanta cea nebuna pentru Hristos din Rusia poarta numele Sfintei Cuvioase Eufrosina, de pe 25 septembrie. A fost iubitoare a monahismului ca aceasta si intampina orice ispita cu rabdare pentru a vietui pustniceste si placut lui Dumnezeu.Sa avem binecuvantarea lor!
*sursa icoane: http://sfintisiicoane.wordpress.com/tag/nebuna-pentru-hristos/
Etichete:
icoana,
nebuna pentru Hristos,
Rusia,
Sfanta Chiriachi,
Sfanta Eufrosina
miercuri, 14 septembrie 2011
Pictura cu acul
sâmbătă, 30 iulie 2011
Sfântul Cuvios Irodion -Acatist-
Tropar glas 5
Pre luceafărul nostru cel din Oltenia, cu închinare de taină ca pe un
părinte ales să-l slăvim, acum noi ucenicii lui; că înainte-văzător s-a făcut
Sfântul Irodion, de boli pe toţi vindecându-i şi duhovnic dumnezeiesc s-a
arătat în viaţa sa.
Aici puteți accesa toată slujba Sfântului(text).
http://hristos-imparatul-slavei.blogspot.com/2011/05/slujba-acatistul-si-viata-cu-nevointele.html
sursă icoana: www.manastirealainici.ro
duminică, 27 februarie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)