marți, 3 noiembrie 2009

Albul iernii și blândețea sfinților

A-nceput să ningă, vine iarna!:) și atmosfera aceasta mă duce cu gândul la sărbătorile de iarnă, la blândul Ierarh Nicolae, îndreptătorul credinței, chipul blândeților, dăruitorul, marele făcător de minuni și mângăietorul creștinilor, iar pentru a slăvi și a ilustra prezența sa binefăcătoare alături de cinstitorii săi, voi include câteva icoane prin care s-au vădit minunile sale.


Condacul 5 :

Către biserica ta mergând oarecând Vasile, sârguindu-se să-ți aducă dar, a fost răpit de agareni și l-au dat pe el ostașii lui Amira stăpânului lor spre slujbă; iar parinții lui, deși erau intristați, însă n-au încetat a îndrepta către tine rugăciuni și, trecând ziua praznicului tău, de către seară, l-ai pus pe el înaintea lor și, văzând ei această minune, cu tine cântare de bucurie lui Dumnezeu cântau: Aliluia!


Icoana aceasta a fost pescuită de către monahii mănăstirii Stavronikita în perioada iconoclastă. Din ea a curs sânge ca adeverire a faptului că icoana este fereastră spre cer.

Se găsește la bisericuța din portul insulei Aegina. Sfântul Nicolae fiind ajutătotul de seamă al marinarilor.


Icoana neatinsă de flăcări de la biserica Sf. Nicolae Udricani din București

Prin această icoană Sfântul Nicolae și-a revărsat mereu darurile peste această biserică în vremuri de restriște,biserica reînviind din propria cenușă, apoi peste veacuri din degradare.

Niciun comentariu:

Persoane interesate