miercuri, 25 noiembrie 2009

Minunea Sf.Mc.Mercurie


În Cairo se află biserica Sf Mercurie, cu moaștele acestui mucenic scit din primele veacuri creștine și o icoană în care este reprezentată o minune foarte cunoscută. Împăratul Iulian Apostatul, coleg de facultate cu Sf Vasile cel Mare, i-a cerut sfântului Vasile să îl întâmpine în orașul Cezareea, fiind în drum spre locul războiului cu perșii. Împăratul a cerut să fie întampinat cu ce are mai bun Sf Vasile ( ca și pentru el însuși). Atunci Sf Vasile cel Mare l-a întâmpinat pe împărat cu pâine și sare (așa cum mânca el însuși), primire care avea sa atragă furia împăratului (care apostaziase de la dreapta credință și căuta orice pretext ca să-i nimicească pe creștini) și promisiunea acestuia ca la întoarcerea din război îl va distruge nu doar pe Sf Vasile ci întreg orașul Cezareea. Când se ruga Sf Vasile cel Mare înaintea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru ca marele prigonitor al creștinilor Iulian Apostatul să nu se mai intoarca din razboi, a observat că icoana alăturată, cea a Sf Mercurie, s-a făcut pentru puțină vreme nevăzută. Apoi s-a arătat, dar cu sulița însângerată.



Chiar în același timp, în îndepărtatul câmp de luptă, Iulian a fost însulițat de un ostaș necunoscut, care îndată ce l-a însulițat s-a făcut nevăzut. Iar ticălosul Iulian, luând sânge din rana sa a aruncat în sus către cer și, grăind hule asupra lui Hristos, a zis: “ai biruit, Galileene!”.
Această minune s-a adeverit, ca însăși Sfânta Fecioară Maria l-a trimis pe mucenicul Mercurie la minunata slujbă ostășească, pentru rugăciunile Sf Vasile cel Mare și spre apărarea sfintei credințe și a dreptcredincioșilor creștini( din Sinaxar).

Așadar, Sf Mercurie este infățisat cu două săbii încrucișate deasupra capului ( una ostășească, cea de-a doua dată de înger) și cu încă o suliță, străpungându-l pe împăratul Iulian.

Niciun comentariu:

Persoane interesate