vineri, 3 iulie 2009

Icoana Maicii Domnului Hrănitoarea Vieții, cea din Mănăstirea Hilandar




Icoana Hrănitoarea Vieţii (Cea care alăptează, Galaktotrofusa) este sărbătorită pe 3 iulie în mai multe țări creștine.


Aflată iniţial în Lavra Sfântului Sava de lângă Ierusalim, Icoana minunată a Maicii Domnului a fost dăruită Mănăstirii Hilandar.



Este cunoscută ca făcătoare de minuni, ajutând maicile să nască prunci. Ea înfăţişează smerenia nepătrunsă: Pruncul Mântuitor primeşte hrană ca oricare alt copil.




Fondatorul Lavrei, Sfântul Sava cel Sfinţit, a ştiut dinainte că după moartea sa, un alt Sfânt cu numele Sava o va primi, de aceea , el a lăsat cu limbă de moarte ca Icoana Maicii Domnului să fie dăruită celui de acelaşi nume cu el, care ii va urma.



În sec. XIII, când Arhiepiscopul Sava al Serbiei a vizitat Lavra, fără să ştie de profeţie şi de Icoană, la racla Sfântului Sava cel Sfinţit, i-a căzut la picioare toiagul Sfântului, fiind astfel atrasă atenția fraţilor din mânăstire. Aceştia s-au interesat despre pelerin şi au recunoscut în el pe cel care trebuia să primească Icoana.



Cu bucurie, Arhiepiscopul a primit-o şi a dus-o în Sfântul Munte Athos, anume în biserica Sfântului Sava de la Karyes, metoc al Mănăstirii Hilandar.



Zilele în care se sărbătorește Icoana Galaktotrofusa sunt: 3 iulie și 12 ianuarie.

Un comentariu:

Andreea spunea...

Un articol frumos si o icoana deosebita !

Persoane interesate